Magyar Angol
Üdvözli a www.apiterapia.hu! Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó

Hírlevelek

Feliratkozás hírlevélre


Méhpempővel a peszticidek mérgező hatása ellen

2011. VI. 11

Állatkísérleteken vizsgálták, hogy a méhpempő fogyasztása segít-e elkerülni a peszticidek mérgező hatását.

A törökországi Giresun Egyetemen hat svájci albínó egércsoporton vizsgálták a peszticidek hatását. Csoportonként kaptak méhpempőt, vagy csak vizet. A kísérlet végén megvizsgálták az állatok vérét, csontvelejét, vese- és májszöveteit.

Mind a 100 mg/kg, mind a 250 mg/kg mennyiségben fogyasztott méhpempő hatásosnak bizonyult a káros hatások kialakulása ellen. Erőteljesebb hatást a 250 mg/kg biztosított.

Gondolatok:

A peszticidekkel foglalkozó, kapcsolatba kerülő emberek méhpempővel megelőzhetik káros hatások kialakulását. Az adagolás azonban az emberre nem vihető át. Az egereknél alkalmazott 250 mg/kg egyszerűen felszorozva 75 kg-os testsúlyra 18,75 g-os méhpempő napi adagot jelentene. Ez az emberi fogyasztásra ajánlott szokásos napi adag 38 szorosa. Várjuk, hogy mikor lehet majd az embereknél is hatásos adagról olvasni.

[krj]

Referencia:

Kültiğin Çavuşoğlu, Kürşad Yapar, Ertan Oruç and Emine Yalçın.(2011): The Protective Effect of Royal Jelly on Chronic Lambda-Cyhalothrin Toxicity: Serum Biochemical Parameters, Lipid Peroxidation, and Genotoxic and Histopathological Alterations in Swiss Albino Mice, Journal of Medicinal Food.  ahead of print. doi:10.1089/jmf.2010.0219., 2011 Jun 11

Nyomtatható verzió   Nyomtatható verzió       
Főoldal | Sitemap | Fórum | APYS